ENTREVISTA: Què assegura més la gent en període de crisi?

Aquí podem veure un fragment de l’entrevista feta a en Josep Sallent, propietari d’una empresa d’assegurances i assessor bancari al Banc de Sabadell, gràcies al qual hem pogut esbrinar la voluntat de la gent de protegir els seus béns i, al mateix temps, ens ha fet cinc cèntims de la situació econòmica actual i el futur que s’ espera.

1. Segons ha afirmat el BBVA aquesta setmana, l’economia catalana creixerà un 0,6% durant el 2014. Creus que això és una mera convenció del govern per engendrar esperança a la població o és l’inici de la sortida de la recessió?

Si es tractés de l’economia espanyola ja podríem estar contents si es tractés d’un 0,4. Pel que fa a la catalana, doncs, no és una falsa esperança. Podria ser perfectament possible gràcies a la gran quantitat d’exportacions. Malgrat tot, això no significa la sortida de la crisi ja que la manca de llocs de treball hi persisteix i l’economia interna no creix com ho hauria de fer. Sense ser pessimistes, no crec que la sortida de la crisi total i definitiva arribi abans del 2025.

2. Quins són els avantatges més importants de tenir una empresa com aquesta en moment de crisi? Creus que és de vital interès per la ciutadania fins al punt de no veure’s afectada per la crisi?

L’assessorament és una feina molt vital. Actualment no hi ha creixement de treball però tampoc no hi ha pèrdues ni davallades. Podríem dir que et mantens estable degut a la burocràcia d’aquest país. La gent va molt perduda tant pel que fa a aspectes empresarials com personals. La població busca solucions davant el problema greu, que en certa manera, podríem anomenar supervivència. Una assegurança, al ser una cosa tan intangible, no li donem el valor que hauria de tenir, sinó que la incloem al sac de béns materials.Els asseguradors, per aquest motiu, son titllats de venedors comercials.

3. Grans multinacionals es dediquen al comerç “porta per porta” oferint assegurances o, més freqüentment, per via telefònica. Les veus com una gran competència per a la teva empresa?

D’entrada, publicitar el local, és a dir, l’àrea d’acció immediata, i tenir xarxes socials o webs corporatives és primordial per publictar-se. No obstant això, aquestes multinacionals de les quals em parles estan totes en els mateixos segments. La única cosa que augmenta la competència és la venda telefònica indiscriminada. Els resultats són bons a curt termini però, a llarg, esdevindrà negatiu perquè necessiten renovar-se constantment ja que no fidelitzen degut a la seva impersonalitat, és a dir, no saps qui t’està contractant. A altres països com per exemple a Alemanya, et posen la foto de qui t’ha atès i les referències i la informació de la persona. Aquesta “serietat” a Espanya hi manca, però tampoc ens interessa perquè ens basem en cridar l’atenció del receptor a partir de lemes d’“oferta” i “ganga” per guanyar beneficis. No s’entra en el joc de guanyar i perdre, és un mercat on només es discuteixen preus i no la qualitat. Les empreses assegurances del país per aquest motiu guanyen una mala imatge.

Empreses petites com la meva no utilitzem aquests mètodes de publicitat. No obstant això, hi ha un “Telephone Day” o una “Telephone Week” on s’agafen 100 clients de la base de dades per publicitar-se. Per aconseguir un percentatge d’èxit cal “treballar-se” els clients abans de trucar: conèixer el seu historial respecte la companyia, les ofertes que tenen i les que han rebutjat per no caure en la mateixa roda de sempre fins al punt de ser molest. Moltes d’aquestes grans companyies van remenant entre els seus propis clients sense aconseguir-ne de nous. Un canvi de mentalitat per publicitar-se no seria una mala idea. No es tractaria de vendre el producte sinó del client, una mentalitat arrelada a Suïssa i a Anglaterra actualment. Els tipus d’interès estan tan baixos que sinó s’apliquen mesures s’entrarà en una deflexió: els sous seran encara més baixos i  els valors de les coses també disminuiran.

4. El focus del teu negoci és Viladrau, un poble que ronda els 1000 habitants. Creus que aquesta limitació territorial és un avantatge per la proximitat de la gent o, al contrari, tens menys oportunitats de negoci ja que la població és més envellida i té una mentalitat més conservadora?

No ho negaré, és dolent estar en un lloc petit perquè tens un límit de creixement i et cal tocar altres punts propers si vols engrandir-te mínimament. Malgrat tot, la quota de mercat és més alta i més fidel ja que la gent et diposita més confiança pel tracte de tu a tu. Com a curiositat, de fet, tinc més pòlisses d’assegurances fetes que gent de població activa a Viladrau. L’impacte ideal seria de dos productes per persona en una companyia, cosa que és molt difícil d’aconseguir.

5. Actualment, en un moment de crisi, la gent fa més assegurances per preservar els béns que tenen per por a la seva pèrdua o bé, per manca de diners se’n fan menys? Quines són les prioritats que busca assegurar la gent?

El que no té diners ja no fa assegurances directament però sí que és veritat que hi ha més inquietuds per preservar el patrimoni. Han disminuït les coses que no són tan essencials evidentment però les famílies que segueixen tenint feina han incrementat la seva voluntat d’assegurar la seva vida i bens. Qui té possibilitats es cobreix tan com pot. La protecció familiar i patrimonial són les més demanades. Com que l’Estat no et protegeix ni et proporciona tanta seguretat com abans, busquen el suport de les empreses privades.

6. Un dels temes més recurrents a l’actualitat: com molts estudis intenten demostrar, la sortida de Catalunya d’Espanya suposaria la ruïna econòmica o seria una manera d’impulsar la indústria i el comerç català?

Sense valorar els conflictes sobre deutes ni entrar en política, centrant-nos únicament en les nostres empreses, és viable i, de fet, tindríem més creixement. Per molt descontents que estiguessin la resta d’Espanya, ens seguirien comprant ja que depenen de nosaltres en molts temes, especialment pel que fa a la geografia. És evident que Catalunya compte amb una zona geogràfica estratègica ja que les empreses líders espanyoles la necessiten per anar a França, per exemple, o pel Corredor Mediterrani. Un dels problemes que hi podria haver seria la deslocalització de les empreses les quals s’ubiquessin a Madrid. Això suposaria una forta davallada perquè els impostos ja no es quedarien aquí, cosa que ens interessa, i molt. Aquest punt de vista cal remarcar que només és vàlid amb temes numèrics sense entrar en inferències polítiques i perquè no, sent força positiu.

viladrau1

Viladrau des de l’aire

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s