El futur del periodisme

És evident que el futur es veu fosc, molt fosc. I després de llegir La explosión del periodismo d’Ignacio Ramonet, encara més. En un moment de crisi global, el periodisme no en surt il·lès, al contrari: les vendes d’exemplars cauen en picat, augmenta la tensió entre mitjans, es redueix personal i, com a conseqüència, es té menys temps i menys qualitat…

No obstant això, si no volem enterrar el periodisme, hem d’aprendre, primerament, a trobar la part positiva de tot això per aferrar-nos a ella i seguir endavant. Per exemple, mentre les vendes de premsa disminueixen, es potencia l’Internet i les xarxes socials. Una manera de descobrir aquest profund món encara molt inexplorat i del qual en podem treure molt profit. Un blog no ha de ser el nostre rival, sinó el nostre aliat. L’hem d’utilitzar per complementar la nostra feina, per estendre les nostres paraules a la xarxa i, d’aquesta forma, arribar a un públic molt més ampli i interactiu.

Un altre tema clau és la competència que s’estableix entre mitjans. El problema més greu d’aquest àmbit és la capacitat de les grans empreses econòmiques i les institucions polítiques més poderoses de monopolitzar els mitjans i sotmetre’ls sota la seva ideologia generant,així, una forta dependència. Aquí és quan tenim dues opcions: o bé seguir amb el seu joc i convertir-nos en publicistes d’empreses camuflats de periodistes, o bé, optar pel “Cinquè poder”del que ens parla Ramonet. Es tracta de denunciar el “superpoder d’alguns grups mediàtics els quals, en determinades circumstàncies, no només no defensen els ciutadans, sinó que actuen en contra seu.”

Per últim, un altre aspecte preocupant és la immediatesa que la gent exigeix; l’actualitat constant reclamada. Si hi ha menys periodistes, el temps esdevé el nostre principal malson ja que la feina a fer és la mateixa. D’aquí es potenciaran, en un futur pròxim, els anomenats “periodistes polivalents”, una espècie de “comodí” que s’adapti a tota situació i sigui capaç de cobrir qualsevol gènere o informació. Tot i això, personalment, crec que aquesta figura perjudicarà el periodista ja que es perdran especialistes i la informació es tractarà superficialment. Ja ho diuen que “val més poc i ben fet”.

Future-of-Journalism

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s